Képzelt betegek?

Beteg Épület Szindróma

Tisztában vagyunk  a környezetszennyezés ártalmaival, de senki nem gondol arra, hogy belső tereink levegője is mérgező lehet. Különösen a téli időszakban napjaink akár 90 %-át is zárt terekben: otthon, munkahelyen, autóban töltjük, ahol a toxikus anyagok sokszorosukra képesek feldúsulni az ablakon kívüli értékekhez képest. Habár itt a szennyező anyagok mennyisége nem haladja meg az egészségügyi határértéket, hatásuk összeadódik és együttesen okozhatnak panaszokat. A WHO már 1986-óta használja a Beteg Épület Szindróma (Sick Building Syndrome, SBS) megnevezést.

 

Mik a tünetek?

A jellegzetes panaszok közé tartozik a fejfájás, torokszárazság, köhögés, tüsszögés, szem irritáció, émelygés, rossz közérzet. Pszichés zavarok is felléphetnek: figyelemcsökkenés, koncentrációs nehézség, memóriazavar, hangulatingadozás, fáradékonyság, csökkenő teljesítmény.
Kialakulásuk és erősségük függ a belső szennyeződés mértékétől és az aktuális fizikai és mentális állapotunktól.
Jellemzően a tünetek elmúlnak vagy enyhülnek, ha az épületet elhagytuk.

A Beteg Épület Szindróma okai:

 1. A szellőztetés hiánya, rossz levegő. Egy vályogház, százéves bérház kissé már megvetemedett fa ablakai biztosították az állandó légcserét. Egy energetikailag korszerűsített, három rétegben üvegezett ablak ezt többé nem teszi lehetővé, így a belső térben gyorsan feldúsulnak a káros anyagok.
 2. Beltéri légszennyezés. Egy iroda levegőjében akár több mint 300 különféle vegyi anyag is kimutatható. Kicsiny, káros részecskék folyamatosan válnak le az építőanyagokból, falfestékekből, szőnyegből, bútorokból, tapétákból, textilekből, tisztítószerekből, rovarirtókból, kozmetikumokból. Szén-monoxid, szén-dioxid, kén-dioxid (kályhák, gáztűzhely, kipufogógázok égéstermékei), radon (építőanyagokból, radondús vízből, gránitból is származó sugárzás), illékony szerves vegyületek (VOC-k, építő- és szigetelőanyagokból, festékekből, lakkokból, rovarirtó szerekből, tisztítószerekből, irodaszerekből). Egyik legismertebb és legkárosabb vegyület közülük a formaldehid, amelyet széles körben használnak: fa- és műanyag termékek, bútor forgácslapok, szintetikus szőnyegek, kárpitanyagok, szigetelők, tisztítószerek, ágynemű is tartalmazhatja. Az irodák légtisztítóiból, fénymásolóiból rendkívül mérgező ózon szabadulhat fel. Elektromágneses, fény-, hő- és zajterhelés is további terhelést jelenthet. Gyakran ellentmondás van abban, hogy lakókörnyezetünket kialakítjuk. Hajópadlót, régi téglákat, fabútorokat restaurálgatunk, majd ezeket valami egészségkárosító vegyszerrel kenjük be.
 3. Toxinokat termelő mikroorganizmusok jelenléte, penész, baktériumok és vírusok, atkák és egyéb állati ürülék.

Mit tehetünk?

Hogy elkerüljük a fenti problémákat elég néhány egyszerű szabályt betartani:

 • nyissunk ablakot!
 • tartsuk karban a klímaberendezéseket!
 • válasszunk természetes alapanyagú bútorokat, textileket!
 • az új,műszálas szőnyegeket,bútorlapból készült bútorokat pár napig szellőztessük ki a szabadban!
 • korszerűsítsük a világítást!
 • használjunk környezetbarát festékeket, lakkokat!
 • váltsunk környezetbarát tisztítószerekre!
 • vásároljunk, ültessünk és gondozzunk szobanövényeket, amelyek a mérgező anyagok megkötésével tisztítják a levegőt!

Szerző
Antal Kinga
lakberendező
mindenholjó
öko-tér-design